мітки

кіно режисери Олег Сенцов короткометражні фільми Україна короткий метр Андрей Тарковский українці video Канни Марина Врода про кіно foto Росія авторське кіно анонс трейлери українське українське кіно інтерв`ю відео рейтинги фестивалі фото Кінотавр Михайло Іллєнко Оскар актори анонси душевне кіно картинки кіногерої кінофестивалі новини фільми 2011 року 2012 Quentin Jerome Tarantino Youtube Ігор Стрембіцький Інтернет Андрей Звягинцев Антон тут рядом Вислови про кіно Олесь Санін аналітика весело видатні українці гумор кінорежисери нагороди огляд особистості отакеє-от прикол радянське кіно той що пройшов крізь вогонь фільм року "Agora" фільми 2009-го року "Агора" "Байдужість" "Мудаки" "Плем`я" "Турист. TheTourist" 19 січня 2011 рік 2015 2020 29 вересня Albert Lamorisse Alejandro Amenabar Benicio del Toro Chris Milk David Cronenberg Florian Henckel von Donnersmarck Forrest Gump Jim Carrey Jim Carrey. video Karl Frederik Lukas Moodysson Kathryn Bigelow Lars Von Trier Martin McDonagh Minaev Live Scarlett Johnansson Selma The Doors The Hurt Locker Tillsammans Universal Studio's Woody Allen whiteonwhite:algorithmicnoir «Крос» Іван Миколайчук Іван Сила Ігор Гарін Ірак Алексей Герман Біенале Валерия Гай Германика Володар Бурі Голівуд Гордонкіхот Гражданская оборона Девід Кроненберг Ева Суссман Егор Летов Жасминова революція Йоко та самураї Квентін Тарантіно Кетрін Біґелоу Лесь Подерев`янський Литвинова Любов Аркус Мирослав Слабошпицький Москва Назви своє ім'я Нікіта Міхалков Німеччина Одеса Олег Флянгольц Охлобыстин Петро Вескляров Познер Процес Севастопіль Сергій Зеркало Стівен Спілберг Твоє кіно ТойХтоПройшовКрізьВогонь Туніс Угорщина Франція Швеція алкоголь америкоси арт-хауз банально і гарно війна галерея голокост гран-прі гівно дебют дизайн документалістика дослідження думки з приводу дід Панас експеременти екшн есеї зйомки квитки в кіно книжки кіно про кіно кінотеатри ліві німе кіно німецьке кіно особистосі отримали по заслугам перемога першотравень податки подивився і раджу постери привітання прокат підсумки ресурси робочі російськомовний дубляж сайти світ кіно стрельнуло в голову стрічки успіх французьке кіно фільми 2000-го року фільми 2008 року фільми 2010 року хіппі шахи юбілей євреї ігнор інфографіка

субота, 25 лютого 2012 р.

"Оскари" як війна кіножанрів - інфографіка

Джерело: ВВС Україна

84-та церемонія присудження нагород Американської кіноакадемії відбудеться в Лос-Анджелесі 26 лютого. Найпрестижнішим вважають "Оскар" у категорії найкращий фільм. Але чи можна стверджувати, що певні кіножанри здобувають "Оскари" частіше, ніж інші? В цій таблиці проаналізовано жанрові відмінності переможців від 1927-1928 рр.

Які фільми подобаються "Оскару"

В різні часи любителі кіно віддавали перевагу різним жанрам. Дізнайтеся більше з цієї кольорової графіки

Як мінялися смаки Голлівуду за минулі десятиліття. Натисність на кольоровий квадрат біля назви жанру, щоб дізнатися більше
Натисність тут, щоб почитати коротку довідку Більше про фільми жахів Фільми про війну Науково-пригодницькі фільми і фентезі Історичні епопеї Біографічні фільми Романтичні фільми про кохання Бойовики і пригодницькі фільми Фільми для родинного перегляду Кінокомедії Про вестерни - тут Мюзикли Драма Детиктивні і кримінальні фільми
Про дані: Ця схема показує процентне співвідношення номінантів на "Оскара" в категорії кращого кінофільму за жанрами в різні десятиліття. Всі фільми зараховано до найпоширеніших жанрів, які використовуєКлацнути American Film Institute (AFI), Клацнути Internet Movie Database (IMDb) i Клацнути Rotten Tomatoes.
Для зручності, якщо фільм підпадає відразу під кілька жанрових категорій, його зараховують до найбільш визначальної. Ця класифікація має показати динаміку популярності фільмів і зміни кінематографічних смаків.

Трилер

Фільми цього жанру були найпопулярнішими у 70-х. То було десятиліття, яке відзначилося сюжетами про всілякі змови, наприклад "Вся президентська рать" (1976).
Тоді ж був знятий перший фільм із циклу "Щелепи" (1975 і психологічний трилер "Таксист" (1976), які були номіновані на "Оскар".
Але попри понад 15 номінацій, трилери отримали "Оскара" в категорії кращого фільму лише двічі і пізніше - "Мовчання ягнят" (1991) і "Старим тут не місце"(2007).

Фільм жахів

Єдиний фільм жахів, номінований на "Оскар" - "Екзорцист" (1973). Стрічка, що розповідає про спроби матері повернути одержиму дияволом доньку, був того року номінований на приз у 10 категоріях, але переміг лише у двох, і не здобув жаданої статуетки за кращий кінофільм.
Однак дехто зараховує до жанру фільму жахів "Мовчання ягнят" (1991), і якщо з цим погодитися, то цей фільм таки переміг у номінації кращої стрічки.

Фільми про війну

Пік інтересу до цих фільмів припав на 40-ві роки, відразу після Другої світової війни. Ці фільми часто потрапляють і до інших жанрових категорій. Однак першим переміг фільм "На Західному фронті без змін" (1929-30). Інші переможці з цього жанру - "Міст через річку Квай"(1957), а вже недавно "Володар Бурі"(2009).

Наукова фантастика і фентезі

Науково-фантастичні фільми довго не перемагали в номінації кращого кінофільму. Цей жанр дочекався нового століття, перш ніж здобув "Оскара".
Це був третій фільм з циклу "Володар перстенів: Повернення короля" (2003).

Історичні фільми

Найбільше номінацій у жанрі історичних епопей припало на 1950-ті і 1960-ті.
Quo Vadis (1951), "Юлій Цезар" (1953), "Десять заповідей" (1956) і "Клеопатра" (1963) отримали номінації, але першого "Оскара" здобув "Бен-Гур"(1960), який переміг в 11 із 12 номінацій.
Фільми цього жанру відзначені чотирма "Оскарами".

Біографічні

Фільми, сюжети яких побудовані на біографіях видатних постатей, мають непогану статистику нагород.
Найбільше успіхів цього жанру припало на 1980-ті і 2000-ні. Серед нагороджених "Оскарами" - Деніел Дей-Люїс за змалювання художника-каліки у фільмі "Моя ліва нога" (1989), Бен Кінгслі - за головну роль у фільмі "Ганді" (1982) і Джулія Робертс у фільмі "Ерін Бронковіч"(2000).
Загалом до 2009 року в цьому жанрі сім фільмів відзначено "Оскарами". "Король говорить"(2010) започаткував для цієї категорії нове десятиліття. Клацнути Повернутися

Любовні

Пік популярності цього жанру припав на 30-ті, 40-ві і 50-ті.
Роки успіху романтичних фільмів припали на складні часи в американській історії, період економічної депресії і Другої світової війни. Найромантичнішим фільмом про кохання досі вважають "Касабланку" (1943).

Бойовики

В жанрі пригодницьких фільмів або бойовиків мало переможців "Оскара" в категорії кращий фільм.
Більшість номінацій припало на 1930-ті, добу зухвалих героїв, коли першим фільмом-переможцем 1935 року став "Заколот на "Баунті". Вже згодом перемагали також "Рокі"(1976), "Титанік"(1997) і "Гладіатор"(2000).

Сімейні

Сімейні фільми - рекомендовані для дітей - не мали особливого успіху серед членів Американської кіноакадемії. Серед перших номінантів був фільм "Скіппі"(1930-31). Вже ближче до нашого часу номіновані на "Оскара" фільми "Красуня і чудовисько" (1991), "Крихітка" (1995) і "Вперед і вгору"(2009).
Але деякі з нагороджених "Оскарами" фільмів інших жанрів - "Чарівник країни Оз"(1939), "Звук музики"(1965) і "Мері Поппінс" (1964) - цілком можуть бути зараховані до цієї категорії, тоді успіхи сімейного фільму на "Оскарах" видаватимуться кращими.

Комедія

Багато хто вважає, що кінокомедії на церемонії "Оскарів" загалом недооцінюють. Пік номінацій фільмів цього жанру припав на 30-ті.
З понад 60 номінованих на Оскара лише дев'ять фільмів вибороли почесний головний приз. Комедія "Доктор Стрейнджлав"(1964) не була нагороджена.
Останній фільм цього жанру, нагороджений "Оскаром", - "Закоханий Шекспір"(1999) - романтична комедія. Клацнути Повернутися

Вестерн

Багато хто вважає, що вестерни не отримують при присудженні "Оскарів" заслуженого визнання.
Якщо найбільші касові збори фільмів цього жанру припали на 30-ті, 40-ві і 50-ті, два фільми цього жанру перемогли не так давно. "Той, що танцює з вовками"(1990) і фільм Клінта Іствуда "Непрощений"(1992).

Мюзикл

Мюзикли пережили добу розквіту в 1930-х, 40-х і 50-х. Із понад 40 номінацій на кращий фільм мюзикли перемогли в 10 випадках.
Найвідоміші - "Вестсайдська історія"(1961) і "Звуки музики"(1965).

Драма

Драматичний жанр добре сприймали на церемоніях присудження "Оскарів", хоча це і найширша з кінокатегорій.
Серед фільмів цього жанру аж 20 отримували головний приз.
Серед відомих переможців - "Пролітаючи над гніздом зозулі"(1975), "Крамер проти Крамера"(1979) і "Крихітка на мільйон доларів" (2004).

Детектив

Детективи і фільми про гангстерів беруть початок ще в часи німого кіно, але найбільше номінацій на головний приз Американської кіноакадемії припало на 70-ті і 90-ті.
"Хрещений батько" (1972) і "Хрещений батько ІІ" (1974) були нагороджені "Оскарами", а загалом фільми цього жанру нагороджені статуетками шість разів.

Немає коментарів:

Дописати коментар